Daily News 20 05 2024

Günün Önemli Verileri

Zaman Önem Ülke Olay Beklenen Önceki Açıklanan
15:45 USA (USD) FOMC Üyesi Bostic’in Konuşması
16:00 USA (USD) FED Üyesi Waller’ın Konuşması
21:00 USA (USD) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMÜyesi Mester'ın Konuşması

Küresel piyasalarda emtia gündemi

Küresel piyasalar bir yandan jeopolitik gelişmeleri izlerken, fiyatlamalara emtiadaki ralli yön veriyor.

Vadeli kontratlarda fon pozisyonları

image

20.05.2024 15:05

*Kaldıraçlı fonların vadeli kontratlarda 7-14 Mayıs tarihleri arasında pozisyon değişimleri

WTI petrol kontratlarında net uzun (BUY) pozisyonlanma %14 artış göstermiş. Doğal gaz net kısa (SELL) pozisyonlanma ciddi oranda azalmış. Yorum: 15-17 Mayıs fiyat hareketine baktığımda bu hafta alacağımız veri net uzuna geçişi gösterecektir. Altın ve gümüş kontratlarında net uzun pozisyonlar son bir yılın “en yüksek” seviyelerine yaklaşıyor. Yorum: 15-17 Mayıs fiyat hareketine baktığımda bu hafta alacağımız veri son bir yılın en yüksek “net uzun” pozisyonlanmayı gösterecektir. Reel getiriler ve dolar endeksinin mevcut seviyesi, değerli metallerde fiyat artışının devamına işaret etmiyor. Jeopolitik riskler yükselişlerin ana sebebi. Bakır tarafında hedge fonlar net uzun pozisyonlanmayı arttırıyor. Net uzun pozisyonlanma 2021 seviyelerine geldi. Yorum: Kar satışı riskleri artıyor. Şeker kontratlarında net kısa pozisyonlanma artmış. EUR net kısa pozisyonlanma %34 azalmış.

Günlük Notlarımız

image

20.05.2024 11:00

Metal fiyatlarında ralli devam ediyor…

Cuma günü ABD tarafında “öncü göstergeler” açıklandı. Altı aylık ve yıllık oranlar artık resesyona işaret etmese de önümüzdeki döneme dair büyüme problemleri olabileceğini belirtiyor Hafta sonu hem İsrail tarafından hem de İran tarafından gelen haber akışları jeopolitik riskleri arttırıyor. Borsa endekslerine şimdilik olumsuz bir etki yok ama altın fiyatları Asya seansında yeni rekorunu gördü. Hem değerli metaller hem de endüstriyel metaller çok iyi bir hafta geçirdi ve yeni haftaya da pozitif başladı. Bloomberg Değerli Metaller Endeksi geçen hafta %3.7 ve Bloomberg Endüstriyel Metaller Endeksi (BCOMIN) %6.4 prim yaptı. Geçen hafta Çin tarafından açıklanan nisan ayı endüstriyel üretim verisi Link ve konut sektöründe dair haber akışları Link endüstriyel metallerde yaşanan ralliyi destekledi. Ancak BCOMIN’in RSI seviyesi 79’a yükseldi. Kar satışı riskleri “teknik” açıdan artıyor. Gümüş Cuma günü %6.5 “tek günlük” primle haftayı sonlandırdı. $29.8’in geçilmesiyle beraber Cuma günü alımlar arttı ve bu sabah $32’nin de üzerini gördük. Altın/Gümüş oranı yeni haftaya 75’i görerek başladı. Aralık 2022’den beri en düşük seviye. Bakır Comex’te rekor seviyede. $515.7’den işlemler geçiyor… LME 3 aylık kontratta rekora çok yakın. $10.668’den işlemler geçiyor. Comex/LME makası ise Avrupa’nın Rusya’ya karşı yaptırım haberleri ile geçen hafta daha da açıldı. Comex bakır kontratlarında RSI 78’e yükseldi… Uluslararası piyasalarda bugün Fed konuşmaları öne çıkıyor. Bu hafta ise Fed tutanakları ve Nvidia bilançosu yakından takip edilecek. Hisse endekslerinde rekor üstüne rekor görülmesine karşın MSCI ACWI’den ABD’yi çıkardığımızda 2021 rekor seviyelerinin aşağısındayız.

Petrolde sakin seyir

image

Petrol fiyatları, hafta sonu saldırılarının ardından Rusya ve Orta Doğu'daki jeopolitik risklerin yeniden gündeme gelmesiyle haftalık kazancının ardından sakinleşti.

Brent vadeli işlemleri bu ayın ilk haftalık yükselişini kaydettikten sonra varil başına 84 dolar civarında işlem görürken, ABD ham petrolü 80 doların altındaydı. Ukrayna, Rusya'nın rafinerilerine yönelik insansız hava aracı saldırılarına Pazar günü devam ederken, Cumartesi günü Çin'e giden bir petrol tankeri Kızıldeniz'de Husi füzesi tarafından vuruldu.

İran'da devlet televizyonu, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi'yi taşıyan helikopterin kaza yerinde "hiçbir yaşam belirtisi" olmadığını bildirdi. Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney, olay sonucunda "ülkenin işlerinde herhangi bir aksama olmayacağını" söyledi.

Singapur'daki ING Grup Emtia Stratejisi Başkanı Warren Patterson, "Piyasa, jeopolitik gelişmelere karşı giderek daha duyarsız hale geldi ve OPEC'in büyük miktardaki yedek üretiminin de buna katkıda bulunması muhtemel. Bu aralığın dışına çıkmak için OPEC+'nın üretim politikası konusunda daha fazla netlik kazanmasını beklemek zorunda kalabiliriz” dedi.

Küresel gösterge Brent, OPEC+'nın arz kesintileri nedeniyle bu yıl yaklaşık yüzde 9 daha yüksek, ancak jeopolitik gerilimlerin azalmasıyla fiyatlar Nisan ortasından bu yana geriledi. Piyasa gözlemcileri dikkatlerini üretici grubunun 1 Haziran'da yapacağı toplantıya çeviriyor ancak büyük ölçüde mevcut kısıtlamaların kaldırılmasını bekliyor.

Altında yeni rekor

image

Altın, Ortadoğu'da artan jeopolitik gerilimlerin yanı sıra Fed'in bu yıl para politikasını gevşetmeye başlayacağına dair artan iyimserliğin de etkisiyle tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Yeni hafta emtia rallisiyle başladı.

Spot piyasada altının onsu 2 bin 450 dolarla rekor seviyeyi test etti. Ons altın ve Dolar/TL ile yapılan hesaplamaya göre gram altın da 2 bin 539 TL ile rekor kırdı.

Geçen hafta, Çarşamba günü açıklanan verilerin Nisan ayında enflasyonun beklenenden fazla düştüğünü göstermesinin ardından ABD doları gerilemiş ve Hazine tahvilleri yükselmişti. Bu durum da altına destek sağlamıştı.

Altının güvenli liman statüsü özellikle Ortadoğu'daki jeopolitik gelişmelerin ardından yeniden gündeme geldi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesi, İsrail'de şahin isim Gantz'ın savaş kabinesinden istifa etmesi jeopolitik risklerin yükselmesine neden oldu.

Cumartesi günü Çin'e giden bir petrol tankerinin Kızıldeniz'de Husi füzesi tarafından vurulması da bölge genelinde jeopolitik risklerin arttığına işaret etti.

ABC Rafinerisi Kurumsal Piyasalar Küresel Başkanı Nicholas Frappell, "Altın rallisi, İran'da olup bitenlere ilişkin belirsizlik nedeniyle haberlere dayalı. Çok az bilgiye dayanarak hemen sonuca varılmamalı. Yatırımcıların Asya'daki düşük likidite seviyeleri göz önüne alındığında pozisyonlarını kaybetme konusunda muhtemelen isteksiz olduklarını" belirtti.

Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu'ndan alınan son verilere göre, Comex vadeli işlemleri yapan hedge fonları, 14 Mayıs'ta sona eren haftada altın üzerindeki yükseliş tahminlerini üç haftanın en yüksek seviyesine çıkardı.

Altın ile birlikte diğer metalarda da ralli görüldü. Gümüş, paladyum ve platin yükseldi.

Gümüş, Cuma günü güçlü bir yükselişin, arzın daralmasının bakır gibi metalara yönelik yatırımcıların talebini teşvik ettiği daha geniş fiziksel metal piyasalarındaki yayılma duyarlılığının da etkisiyle 11 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Emtiada ralli

image

Fed’in bu sene parasal gevşemeye start vereceği beklentisi ve Reisi’nin helikopter kazasının yaratacağı jeopolitik risk ile altın tüm zamanların zirvesine yükseldi.

Fed’in bu sene parasal gevşemeye start vereceği beklentisi ve Reisi’nin helikopter kazasının yaratacağı jeopolitik risk ile altın tüm zamanların zirvesine yükseldi.

Asya işlemlerinde ons altın yüzde 1,1’e kadar yükseliş kaydetti ve 2.440 dolar ile yeni rekora ulaştı.

Sydney merkezli ABC Refinary’nde kurumsal piyasalar küresel başkanı olan Nicholas Frappell, İran kaynaklı haber akışına dikkat çekerek “Asya’daki düşük likidite seviyeleri göz önüne alındığında yatırımcılar muhtemelen pozisyonlarını azaltmak konusunda isteksizler” yorumunu yaptı.

Comex vadelileri de cuma günü hedge fonlarının iyimser altın pozisyonlarının üç haftanın zirvesine çıktığını göstermişti. Öte yandan kısıtlı arz beklentisiyle son aylarda yükselen bakır fiyatları da yeni zirvesine ulaştı.

LME vadeli piyasasında bakır yüzde 4,1’e kadar yükseldi ve 11.104,5 dolar ile rekor kırdı.

Comex Borsasında yaşanan açığa satışlar ABD’ye bakır sevkiyatını hızlandırırken Jinrui Futures Analisti Gong Ming’e göre bu durum diğer bölgelerdeki bakır arzını sıkılaştırıyor.

Gong Ming “İhracattaki artışla birlikte Çin bakır piyasasında envanterin azalmasını görebiliriz değerlendirmesini yaptı.

Ortadoğu'da jeopolitik risk artıyor

image

İsrail’de kabine değişikliği ve Suudi kralının bozulan sağlığının bölgede yeni jeopolitik belirsizlikleri beraberinde getirmesi bekleniyor. Bununla birlikte İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesi de kritik bir gelişme olarak kaydedildi.

İsrail’de kabine değişikliğinin ve Suudi Arabistan kralının kötüleşen sağlığının Ortadoğu’da jeopolitik risk artışıyla sonuçlanabilecek yeni belirsizlikleri ortaya koyması öngörülüyor.

İsrail muhalefet lideri olan ancak Gazze’ye operasyonlar için kurulan savaş kabinesinde görev alan Benny Gantz 8 Haziran’a kadar Gazze’ye yönelik yeni bir plan ortaya konulmaması durumunda savaş kabinesinden istifa edeceğini duyurdu. Gantz’ın istifası savaş kabinesinin dağılmasıyla sonuçlanmayacak olsa da İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun üzerindeki baskıyı artırması bekleniyor. Netanyahu son olarak Pazartesi günü ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Jake Sullivan ile görüşmüştü.

Öte yandan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman Japonya gezisini Kral Salman’ın sağlığının bozulması üzerine iptal etti. 88 yaşındaki Suudi Arabistan Kralı Salman Bin Abdulaziz akciğer iltihaplanması sebebiyle hastaneye kaldırıldı.

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti

image

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin içinde bulunduğu helikopter Pazar günü akşam saatlerinde olumsuz hava koşulları sebebiyle sert iniş yaptı. Kazadan saatler sonra bölgeye ulaşan ekipler, enkaz alanında yaşam belirtisi olmadığını açıkladı. Reuters'a konuşan İranlı yetkililer, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanını Emir Abdullahiyan'ın hayatını kaybettiğini söyledi. İran devlet televizyonu Reisi'nin ölümünü doğruladı.

İranlı yetkililer, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın hayatını kaybettiğini açıkladı.

Reisi'nin içinde bulunduğu helikopter, Pazar günü akşam saatlerinde Azerbaycan'dan dönüş yolunda kaza yaptı.

Cumhurbaşkanı Reisi, helikopterle, İran-Azerbaycan sınırında bir barajın açılış törenine katılmıştı.

İran devlet televizyonu, Reisi'nin helikopterinin bölgeden dönerken sert iniş yapması suretiyle kaza meydana geldiğini; Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim'in de helikopterde bulunduğunu duyurmuştu.

Arama kurtarma ekipleri, olumsuz hava şartları nedeniyle çalışmaların güçlükle sürdüğünü bildirmiş, İran, Türkiye'den havadan arama çalışması yapmak için insansız hava aracı (İHA) talep etmişti.

Türkiye'nin, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve bazı yetkililerin geçirdiği helikopter kazasına ilişkin arama faaliyetlerinde görevlendirdiği Akıncı İHA, helikopterin enkazı olabileceği düşünülen ısı kaynağını tespit ederek koordinatlarını İran makamlarıyla paylaşmıştı.

50 gün içinde seçimlerin yapılması öngörülüyor Reuters'a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey yetkili Cumhurbaşkanı Reisi ile birlikte helikopterdeki tüm yolcuların da öldüğünü belirtti.

İranlı bir başka yetkilinin verdiği bilgiye göre Reisi ve Emir Abdullahiyan'ı taşıyan helikopter kazada tamamen yandı.

Kazanın sebebi hakkında bilgi verilmedi.

Reisi'nin ölümünün ardından İran anayasasına göre yürütme görevinin başına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Muhbir'in gelmesi beklenirken, 50 gün içinde de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması öngörülüyor.

İran ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney kaza sonrası yaptığı açıklamada ülkenin işleyişinde herhangi bir aksama olmayacağını belirtmişti.

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer istihbarat yetkililerine dayanarak suikaste ilişkin herhangi bir belirti olmadığını dile getirdi. İran’ın muhafazakar kanadının temsilcisi Reisi ülkenin ruhani lideri Hamaney’in halefi olarak görülüyordu.

DXY

Günlük Bülten

Klasik Dolar Endeksi son süreçte gerçekleştirdiği negatif fiyatlama davranışıyla dikkat çekti. 34 ve 100 günlük EMA) altına sarkarak pozitif trend görünüm sona mı erdi sorgusu yapmamızı sağlayan bir süreçte endeksin bu haftaki performansı dikkatle takip edilmelidir.  Genel strateji 34 günlük ortalama (104,85) üzerindeki kalıcılık ile yükseliş trendinin teyidi, trend alt noktası (103,90) altındaki kalıcılıkta ise yükseliş trendinin sona ermesi olarak izah edilebilir. PMI verisi başta olmak üzere FOMC üyeleri (Bostic, Barr, Waller, Jefferson, Mester, Barkin, Williams), ABD Hazine Bakanı, ECB Başkanı Lagarde ve BoE Başkanı Bailey konuşması, 1 Mayıs tarihindeki FOMC toplantısının tutanakları haftanın en fazla takip edilecek gelişmeleri olarak izah edilebilir.Gün içi aşağı yönlü hareketlerde 104,260 seviyesi takip edilebilir. Bu seviyenin altına inilmesi durumunda 104,110 ,desteği önemli hale gelebilir. Olası yükselişlerde ise 104,780 ve 104,950 direnç seviyeleri olarak izlenecektir

Destek: 104,260-104,110 Direnç: 104,780-104,950

NGAS

Günlük Bülten

ABD doğal gaz vadeli sözleşmesi hali hazırda gerileyen üretime ek olarak sıvı doğal gaz talebindeki artış görünümüyle birlikte yükselişini sürdürüyor. Fiyatlar 2 Dolar üzerindeki kalıcılığını pekiştirmesinin yanı sıra, Ocak ayından bu yana en yüksek seviyelere ulaşmış durumda. Gün içinde Avrupa ve ABD borsalarının seyri takip edilebilir. Fiyatlamalar 2,538 – 2,570 desteği üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü görünüm ön planda olabilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 2,691 ve 2,733 seviyeleri hedeflenebilir. Olası düşüşlerde 2,538 – 2,570 desteğinin tutumu takip edilebilir. Bu desteğin kırılması ve bölgede gerçekleşebilecek 4 saatlik kapanışlar 2,491 ile 2,450 seviyelerini gündemimize getirebilir.

Destek: 2,57 – 2,53 Direnç: 2,69 – 2,73

BTCUSD

Günlük Bülten

BTCUSD, İçin Çok Hareketli bir hafta Geride kaldı ve Yeni Haftaya da yükselişle başlamayı başararak 67000 bandını kırmış oldu . Bunda gecen haftaki verilerin özellikle TUFE verisinin beklenen gibi olması son 2 haftadır baskılanan BTC için yükseliş trendini başlatmasına vesile olmustu. Ama unutmayalım ki Piyasa şu anda her seyi pozitif algılayıp fiyatlama sağlıyor eğer ciddi anlamda bir kriz ortamı oluşursa 1 haftada verdiğini 1 saatte geri alır Her zaman dikkatli olmakta fayda vardır. Gün içerisinde 69000 bandını kırarsa 72000 e kadar önü açık geri çekilmelerde ise en önemli destek seviyesi 65000$ buradan satış pozisyonu devam ederse 62000$ e kadar geri çekilme görebiliriz.

Destek: 65000 – 62000 Direnç: 69000 – 72000

DAXEUR

Günlük Bülten

Geride bıraktığımız hafta yatay negatif seyreden DAXEUR endeksi haftayı 0.18% düşüşle sonlandırdı. Bu hafta Almanya ve Euro bölgesi PMI verileri başta olmak üzere, ABD PMI ve FOMC toplantı tutanakları Avrupa borsalarının seyri için takip edilecek başlıklar arasında yer alıyor.DAXEUR endeksinin kısa vadeli fiyatlamalarını teknik olarak incelediğimizde 18600 – 18700 bölgesini takip ediyoruz. Endeks 20 periyotluk üstel hareketli ortalamanın da desteklediği ilgili bölgeden destek aldığı sürece pozitif beklenti ön plandadır. Yükselişlerde 18800 – 18900 seviyeleri hedeflenebilir. Olası düşüşlerde endeksin 18600 – 18700 bölgesi altına sarkması ile negatif beklenti ön plana çıkabilir. Düşüşlerin devamında 18500 – 18400 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

Destek: 18600 – 18500 Direnç: 18800 – 18900

NDXUSD

Günlük Bülten

Geride bıraktığımız hafta açıklanan ABD enflasyon verileri Fed faiz indirimi beklentilerini yeniden canlandırdı. Nasdaq endeksi haftalık bazda 2% artışla arka arkaya dört haftayı pozitif bölgede tamamlamayı başardı. Bu Fed’in faiz oranını değiştirmediği ve başkan Powell’ın faiz artırımı ihtimaline kapıyı kapattığı son FOMC toplantısına ilişkin tutanaklar takip edilecek. Haftanın devamında ise ABD öncü PMI verileri endeks hareketleri için takip edilecek ekonomi takvimi verileri olurken, hafta ortasında açıklanacak Nvidia bilançosunun ise endeks hareketleri için takip edeceğimiz önemli gelişmelerden biri olduğunu söyleyebiliriz.Nasdaq endeks vadeli kontratının kısa vadeli fiyatlamalarını teknik olarak incelediğimizde endeks için 18600 -18700 bölgesini takip ediyoruz. Endeks bölge üzerinde seyrettiği sürece pozitif beklenti ön plandadır. Yükselişlerde 18800 – 18900 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. Olası düşüşlerde 18600 seviyesinin aşağı yönde kırılması ile negatif beklenti ön plana çıkabilir. Bu durumda 18400 – 18300 seviyeleri destek olarak takip edilebilir

Destek: 18500 – 18400 Direnç: 18700 – 18800

BRENT

Günlük Bülten

Hafta sonu gelişmeleriyle birlikte petrol fiyatları kademeli yükselişlerine devam etti. Dün İran Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı bir helikopter kazasında hayatını kaybetti. Ukrayna’nın Rus petrol rafinerilerine yönelik drone saldırıları devam ediyor. Cumartesi günü ise Çin’e giden bir petrol tankeri Husi saldırısına uğradı. Dolayısıyla jeopolitik risk algısının yüksek seyrettiğini söyleyebiliriz. Gün içinde Avrupa ve ABD borsalarının seyri takip edilebilir. Genel olarak aşağı bir trendin söz konusu olduğu görülüyor. Brent petrolde bir önceki işlem gününde en yüksek 83.79 ve en düşük 82.85 seviyeleri görüldü. Son işlem gününde alıcı bir seyir izleyen brent petrol için günlük kazanç %0.65 olarak gerçekleşti. 20 günlük hareketli ortalamasının altında olan emtia için RSI göstergesi 44.63 seviyesinde iken momentumu 100.30 seviyesinde. Gün içi aşağı yönlü hareketlerde 84.45 seviyesi takip edilebilir. Bu seviyenin altına inilmesi durumunda 83.89, 83.31 ve 82.16 destekleri önemli hale gelebilir. Olası yükselişlerde ise 84.55, 84.89 ve 85.39 direnç seviyeleri olarak izlenecektir

Destek: 83,89 – 83,31 Direnç: 84,55 – 84,89

WTIUSD

Günlük Bülten

Hafta sonu gelişmeleriyle birlikte petrol fiyatları kademeli yükselişlerine devam etti. Dün İran Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı bir helikopter kazasında hayatını kaybetti. Ukrayna’nın Rus petrol rafinerilerine yönelik drone saldırıları devam ediyor. Cumartesi günü ise Çin’e giden bir petrol tankeri Husi saldırısına uğradı. Dolayısıyla jeopolitik risk algısının yüksek seyrettiğini söyleyebiliriz. Gün içinde Avrupa ve ABD borsalarının seyri takip edilebilir. Gün içinde fiyatlamalar 13, 20 ve 50 periyotluk üstel hareketli ortalamaların desteklediği 78,50 – 79,00 desteği ve üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü görünüm ön planda olabilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 80,00 ve 80,50 seviyeleri hedeflenebilir.Düşüşlerde 78,50 – 79,00 desteği güncel kaldığı sürece yeni yükseliş potansiyeli oluşabilir. Dolayısıyla düşüş isteğinin devamı için 78,50 altındaki seyri ve 4 saatlik kapanışları görmek gerekebilir. Bu durumda 78,00 ve 77,50 seviyeleri gündeme gelebilir.

Destek: 79.00 – 78.50 Direnç: 80.00 – 80.50

XAUUSD

Günlük Bülten

Haftanın ilk işlem gününde; Fed’in faiz indirim beklentilerinin güç kazanmasıyla, ons altın rekor tazeledi. Güne 2419 seviyesinden başlayıp, analiz hazırlanırken 2437 seviyesi etrafında işlem gören değerli metal için; gün içerisinde FOMC üyelerinin konuşmaları takip edilebilir. 2,431.31 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü ivmelenmeler görebiliriz. Önceki işlem gününde 2,436.85 seviyesinden kapanan ons altın için günlük kazanç %0.92 olarak gerçekleşti. 20 günlük hareketli ortalamasının üzerinde olan ons altın için RSI göstergesi 68.59 seviyesinde iken momentumu 105.78 seviyesinde. Gün içi aşağı yönlü hareketlerde 2,451 seviyesi takip edilebilir. Bu seviyenin geçilmesi durumunda 2,442 2,437 ve 2,432 destekleri önemli hale gelebilir. Olası yükselişlerde ise 2,462 2,467 ve 2,472 direnç seviyeleri olarak izlenecektir.

Destek: 2442 - 2437 Direnç: 2462 - 2467

USDTRY

Günlük Bülten

USDTRY için Gelişmekte olan ülke para birimlerinin ABD Doları karşısında ayrıştığı bir sabahta USDTRY an itibariyle 32,25 seviyesine yakın işlem görmektedir. Kısa vadeli olarak USDTRY kurunu değerlendirdiğimizde 31,92 seviyesi önemli olmakla birlikte kur ilgili bölge üzerinde pozitif görünümüne devam etmek isteyebilir.Bu düşünce ile 32,35 başta olmak üzere 32,47 ve 32,60 seviyelerine doğru yükseliş izlenebilir 32,60 üzerindeki kalıcı hareketler yükseliş düşüncesini güçlendirebilir. Aksi takdirde baskı izlenebilir. Bu tür bir baskıda TL tarafını güçlendirecek yeni bir gelişme olmadığı müddetçe düşüşlerin sınırlı kalabileceği ayrıca düşüşler devam etse bile 233 periyotluk üstel hareketli ortalama (31,93) üzerinde trend yönlü beklentilerin gündemi meşgul ettiği unutulmamalıdır.

Destek: 32.12 – 31.91 Direnç: 32.35 – 32.47

USDJPY

Günlük Bülten

USD/JPY paritesi Japonya Merkez Bankası (BoJ) tarafından geçmişteki parasal genişleme önlemlerini değerlendirmek üzere yapılan bir anketin bulguları, Japonya'nın kurumsal faaliyetlerde büyük değişiklikler görmenin eşiğinde olduğunu gösterdi.Önceki işlem gününde 155.76 seviyesinden kapanan parite için günlük kazanç %0.07 olarak gerçekleşti. 20 günlük hareketli ortalamasının üzerinde olan kur için RSI göstergesi 56.07 seviyesinde iken momentumu 101.40 seviyesinde. Gün içi aşağı yönlü hareketlerde 155.75 seviyesi takip edilebilir. Bu seviyenin altına inilmesi durumunda 155.57, 155.38 ve 155.20 destekleri önemli hale gelebilir.Olası yükselişlerde ise 155.94, 156.13 ve 156.32 direnç seviyeleri olarak izlenecektir.

Destek: 155.380 – 155.200 Direnç: 155.940 – 156.130

GBPUSD

Günlük Bülten

Yeni bir haftaya başladık. Haftanın genelini değerlendirdiğimizde Büyümenin öncü göstergesi PMI verisi başta olmak üzere FOMC üyeleri (Bostic, Barr, Waller, Jefferson, Mester, Barkin, Williams), ABD Hazine Bakanı, ECB Başkanı Lagarde ve BoE Başkanı Bailey konuşması, 1 Mayıs tarihindeki FOMC toplantısının tutanakları haftanın en fazla takip edilecek gelişmeleri olarak izah edilebilir.  Bugüne odaklandığımızda ise FOMC üyesi Bostic, Barr, Waller, Jefferson ve Mester konuşması endeks ve paritelerin seyri açısından yakinen takip edilmelidir. 20 günlük hareketli ortalamasının altında olan kur için RSI göstergesi 64.92 seviyesinde iken momentumu 101.39 seviyesinde. Gün içi aşağı yönlü hareketlerde 1.2705 seviyesi takip edilebilir. Bu seviyenin altına inilmesi durumunda 1.2698,1.2687 ve 1.2680 destekleri önemli hale gelebilir. Olası yükselişlerde ise 1.2715,1.2722 ve 1.2733 direnç seviyeleri olarak izlenecektir.

Destek: 1,2698 – 1,2687 Direnç: 1,2715 – 1,2722

EURUSD

Günlük Bülten

Yeni bir haftaya başladık. Haftanın genelini değerlendirdiğimizde Büyümenin öncü göstergesi PMI verisi başta olmak üzere FOMC üyeleri (Bostic, Barr, Waller, Jefferson, Mester, Barkin, Williams), ABD Hazine Bakanı, ECB Başkanı Lagarde ve BoE Başkanı Bailey konuşması, 1 Mayıs tarihindeki FOMC toplantısının tutanakları haftanın en fazla takip edilecek gelişmeleri olarak izah edilebilir.  Bugüne odaklandığımızda ise FOMC üyesi Bostic, Barr, Waller, Jefferson ve Mester konuşması endeks ve paritelerin seyri açısından yakinen takip edilmelidir. Önceki işlem gününde 1.0881 seviyesinden kapanan parite için günlük kazanç %0.10 olarak gerçekleşti. 20 günlük hareketli ortalamasının üzerinde olan parite için RSI göstergesi 65.00 seviyesinde iken momentumu 101.45 seviyesinde. Gün içi aşağı yönlü hareketlerde 1.0876 seviyesi takip edilebilir. Bu seviyenin altına inilmesi durumunda 1.0869, 1.0857 ve 1.0850 destekleri önemli hale gelebilir. Olası yükselişlerde ise 1.0888, 1.0895 ve 1.0907 direnç seviyeleri olarak izlenecektir.

Destek: 1,0869 – 1,0857 Direnç: 1,0888 – 1,0895